Emre Şanlı

Işığın madde üzerine çarpması, yansıması, soğurulması ile meydana gelen fiziksel olayları, gözün ağ tabaka kısmının farklı bir şekilde algılaması ile oluşan durumu renk olarak adlandırırız. Bu kırılmalar ve yansımaların farklılığının ve şiddetinin değişmesi ise bize renklerdeki ton kavramını verir. Bir çok renk tonu vardır. Ve bu tonları iki sınıfa ayırırız. Bunlar, ana renkler ve ara renklerdir. Herhangi bir karışıma uğramadan, esas olarak bulunan renklere ana renkler adını veririz. Bu renkler, sarı, kırmızı ve mavidir. Ara renklerin tanımı ise, ana renklerin kombinasyonundan yani bir nevi karışımından meydana gelmiş renklerdir. Ana renklerin iki tanesinin karışımından meydana gelirler. Ve bu karışım eşit miktarlarda olmalıdır. Farklı miktarda yapılan karışımlar, ton bakımından farklılıklar sağlayacaktır. Bu renkler; turuncu, yeşil ve mordur. Kırmızı ile sarının eşit oranda bileşimi turuncu rengi, mavi ile sarının eşit renkli bileşimi yeşil rengi, mavi ile kırmızının eşit renkli bileşimi ise mor rengi verir.

Eğer ki madde, üzerine düşen ışınları emiyor ve yansıtmıyor ise siyah görünürler. Ve siyah ise bir renk olarak kabul edilmez. Madde, üzerine düşen güneş ışınlarının tamamını yansıtıyor ise görünüm beyazdır. Beyaz ve siyah, bir renge katıldığında, o rengin koyuluk veya açıklığını etkilerler. Örneğin, maviye bir miktar siyah eklerseniz koyu tonunu, bir miktar beyaz ekler iseniz açık tonunu elde edersiniz.

Yaşamımızı adeta renklerin içinde yaşarız. Bu kadar iç içe olduğumuz renkler, yaşamımızı da, görüşümüzü de, zihnimizi de etkiler. Yemyeşil bir ovaya gittiğinizde, masmavi bir deniz gördüğünüzde rahatlar, karanlık ve basık alanlardan hemen uzaklaşmak istersiniz. Bunların sebebi, renklerin bizi dolayısıyla psikolojimizi etkilemesidir. Renklerin insan zihni üzerine yadırganamayacak ölçülerde etkileri vardır. Gününüzün sebepsiz bir şekilde moral bozucu geçmesi, ya da anlamsız bir şekilde mutlu olduğunuzu hissetmenizin altında yatan sebeplerin, renklerle alakası olabilme imkanı vardır.

Renklerin Psikolojik Etkileri

Her bir rengin, insan psikolojisi üzerinde inanılmaz etkileri vardır. Renkler, stres, öfke, moralsizlik, sıkıntı gibi olumsuz duyguları tetikleyebildiği gibi, huzur, mutluluk, rahatlık gibi ruh hallerine de ortam hazırlayabilir. Tüm bunları öğrenmek ve kanıtlamak için, renkler ve insan duyguları temalı sayısız deney yapılmıştır. Her deneyden bu teoriyi doğrulayıcı sonuçlar elde edildiğinden, tüm dünyada çoğu insan tarafından kabul edilen bir görüştür haline gelmiştir.

Kırmızı; halk arasında kendine güvenenlerin rengi olarak bilinir. Canlılığından ötürü dikkat çeker, odağı kendisinde toplar. Dikkat çektiği için büyük şirketlerin neredeyse tamamı, logolarında mutlaka kırmızı rengi bulunduran tasarımlar yapmıştır. Bedensel olarak da, kana renk verdiğinden, beyin kırmızı rengi algıladığında, vücudumuzda kan akışı hızlanır.

Mavi; bedensel rahatlığı ifade eden bir renktir. Gökyüzü, deniz, okyanus gibi sonsuz boyutları teşkil ettiğinden, sınırları geride bırakan bir renktir. İnsanları sakinleştirir. Sürekli tatile gitme ihtiyacı hissetmemizin sebebi de budur. Çünkü deniz ve dolayısıyla bolca mavi görmek bizi iyi hissettirir.

Pembe; genelde küçük kız çocuklarına giydirilen bir renktir. Bu açıdan sevimliliği çağrıştırır. Aşkın simgesi olarak da görülebilir. Yine aynı şekilde mutluluk veren bir renktir.

Yeşil; Baharı çağrıştırır. Yine mavi gibi rahatlatıcı bir renktir. Yeşil ovalar, vadiler bu yüzden bize hep huzur vermektedir. Ayrıca güven duygusunu da yansıtır. Bu yüzdendir ki genelde bankaların logolarında kullandığı bir numaralı renk yeşildir. Enerjinin rengi olarak da tabir edilebilir.

Sarı; sonbaharı çağrıştıran bir yönüyle insana hüzün katabilir. Ama genelde dikkat çekici bir renktir. Dünyadaki tüm taksilerin sarı renkli olması bu yüzdendir. Ayrıca fastfood markalarının çoğu da, dikkat çekici özelliğinden ötürü logolarında sarı renge bolca yer verir.

Mor; Eski çağlardaki sarayların, kullanılan değerli taşların, kumaşların genelde bu renk olması, morun lüksü ve görkemi temsil ettiğinin açık bir göstergesidir.

Kahverengi; Toprağın rengidir. İnsanı nötrler. Bu yüzden de daha hızlı bir hale getirebilir.

Lacivert; otoriter bir renk olarak kabul görmektedir. İnsanlarda güçlü bir imaj etkisi bıraktığından ötürü tercih edilir.

Turuncu; Yine kırmızı gibi kendine güvenen insanların tercih ettiği bir renktir. Enerjik yapıyı simgeler. Ayrıca iştah açıcı bir etkisi vardır.

Beyaz; akıllara ilk olarak saflığı, temizliği ve iyiliği getirdiği konusunda herkes hemfikirdir. Aynı zamanda barışı ve dostluğu da simgeler. Bu yüzdendir ki, beyaz güvercin, beyaz bayrak barışla alakalı simgelerdir olarak kabul edilmiştir. Ayrıca politikacılar, siyasetçiler tarafından sıklıkla kullanılır. Işığın rengi olarak da kabul edilir. Sevinci, mutluluğu çağrıştırır.

Siyah; genelde iç karartıcı bir renk olarak tabir edilir. Kötü anıları, korkuları, mutsuzluğu simgeler. Bu yüzden giyiminde sürekli siyah tercih eden insanlar, mutsuz insanlar olarak bilinir.

Bunun yanı sıra siyah gücün göstergesi olarak da bilinir. Ciddiyetin simgesi olarak görülür. Bu yüzden genelde iş görüşmesine gidilirken, siyah takım seçilir. Keza davetlerde de genelde siyah renk tercih edilir. Bu açıdan şıklığın da bir yansımasıdır.

Yapılan binlerce deney sonucu olarak, renklerin insan psikolojisi üzerine bilinen etkileri bu şekillerde tanımlanmış ve açıklanmıştır. Hatta alternatif tıpta renklerin tedavi edici etkilerinin olduğu da bilinmektedir.

Renklerin bu etkilerinden dolayı, büyük firmalar logolarında, hangi duyguyu hissettirmek istiyorlarsa o rengin içinde bulunduğu bir logoyla karşımıza çıkıyorlar.

Grafik Tasarımında Renklerin Kullanımı

Yaşamımızı renklerin içinde devam ettiriyor hele bir de psikolojimizi böylesine etkileyebiliyorken, renklerin iş sektöründe, mesleklerde kullanımı olmazsa olmazlardandır. Yalnız bu kullanım doğru renklerin kullanımı ile oluşturulmalıdır. Aksi takdirde göze sıradan gelebilecek ve talep görmeyecek bir durum oluşabilir.

Grafik tasarımı, çevremizde insan eli değmiş hemen hemen ne varsa hepsi grafik tasarımın bir ürünüdür desek pek de yanlış sayılmaz. Yemek yediğiniz restoranın ambleminden tutun, izlediğiniz reklamın görsellerine; içtiğiniz içeceğin ambalajından tutun da oynadığınız oyunun efektlerine kadar tüm bu görselliklerin içinde grafik tasarımın payı vardır. Grafik tasarımında renklerin kullanımı açısından, grafikerlere düşen ilk kural, önce yaratıcı bir hayal gücü, bu hayal gücünü destekleyen materyalleri kullanabilme yetisi ve ortaya çıkaracağı ürün her ne ise, bu bilgiler eşliğinde renklerin kullanımını yapabilmesidir.

Grafik Tasarımında Renkler Nasıl Seçilmelidir? sorusu, ortaya çıkarılacak olan işe göre değişim gösterir. Örneğin bir yiyecek firması için tasarım yapıyor iseniz, dikkat çekici renk özelliğine sahip sarı ve kırmızı renklerini sentezleyebilirsiniz. Bu kullanım bir tatil reklamı alt yapısı oluşturmak için beyaz ve maviyle, gösterişi simgeleyen bir tasarım için morla, estetik ve saflıktan bahsederken de beyazla tamamlanabilir.

İyi bir grafikerin, oluşturacağı grafik tasarımda renklerin kullanımına son derece hakim olması gerekir. Unutulmamalı ki renklerin, insan psikoloji üzerine büyük etkileri vardır. Bu yüzden sadece sıra dışı bir hayal gücü ya da ilgili programların üst düzeyde kullanılması değil, bunu biçimlendirip, renk uygulamalarını da yerinde, dikkat çekici ve ilgi uyandırıcı bir şekilde yapması gerekir. Aksi takdirde çok yaratıcı projeler dahi olsa, yanlış renklerdirmelerden ötürü beklenen ilgiyi karşılanmayabilir[:en]Color theory and graphic design go hand and hand. The world is filled with different colors and whether you realize it or not, different colors have the power to cause you to feel differently. For example, a picture of a sunset at a beach gives off a completely different mood than a photograph of a winter landscape. Color theory is a central part of a design process and often times it can be overlooked. When used properly, color can be considered a sensation rather than just a difference in appearance. So let’s go over some important principles of color theory and how you can apply it in your future designs.

Understanding the color wheel

The modern color wheel was developed in order to see the relationship between different colors. The color wheel allows you to see which colors are complementary to each other.

There are three primary colors on the color wheel: Red, blue, and yellow. When any two of these are mixed they create the secondary colors for the wheel. For example, when red and blue is mixed it creates purple. When a primary color and a secondary color are mixed it creates what is called the tertiary color. Any color that you see in the world around you can be traced back to one of these 12 colors on the color wheel.

There are three properties of color which you may be familiar with. The first property is the hue. The hue simply refers to where that color exists on the rainbow. The second property is saturation, which means how rich that color is. For example, a neon color will be very rich in color; where as a pastel color will be desaturated and not very rich. Low saturation results in less overall color eventually becoming a shade of gray. The third property of color is value. Value in terms of color just means how bright that color is, typically expressed as a percentage between 0 and 100%. 0% being completely black and 100% being the brightest.There can be many different tints and shades of color taken from the color wheel. It’s important to remember that there is not just one version of a color. For example, by taking primary red and adding white to the color or basically lower the saturation level creates a light pink. By adding black to a color you are adjusting the shade of the color, or the value of it, which means it is getting closer to the color black. This creates a darker version of the color.

Colors are often associated to different temperatures. For example, when you think of a cold winter evening there is a color palette that your mind imagines through memory. Light and dark blues or even light grays are often times associated to cold temperatures. Where as red, orange and yellow are hotter colors that most often can be attributed to flames. If you were to imagine a warm day outside you would most likely be thinking of these warmer colors.

Choosing the right color scheme for your design

Once you have an understanding of the color wheel, you should ask yourself what you want to communicate in your design. Color can help influence people in more ways than you might think. Color can influence the decisions that you make or the decisions you don’t make. A good color choice for a design can be just enough to add that next level of greatness.

Color, like most other things, is best in moderation. Too many colors in your design can make it look messy and not have a sense of direction. Simplicity is often times the best route to take. Try to limit yourself to just two or three main colors in your design. This will allow you to get a more pleasing final result, especially is your using color to draw certain elements in your design.

When trying to come up with a color choice for your design you need to think about what feeling or mood is often attributed to each major color. For further reference here are some examples of different moods that are commonly portrayed by different colors.

  • Red – Action, adventure, aggressiveness, love, and strength.
  • Blue – Trustworthy, confident, calmness, success, dignity, and security.
  • Green – Health, wealth, luxury, nature, and tranquility.
  • Yellow – Attention, caution, curiosity, happiness, and positivity.
  • Orange – Affordability, drive, energy, youthfulness, and enthusiasm.
  • Pink – Femininity, gentleness, gratitude, romance, and appreciation.
  • Black – Simplicity, mystery, and tradition.
RED. Physical
Positive: Physical courage, strength, warmth, energy, basic survival, ‘fight or flight’, stimulation, masculinity, excitement.
Negative: Defiance, aggression, visual impact, strain.

Being the longest wavelength, red is a powerful colour. Although not technically the most visible, it has the property of appearing to be nearer than it is and therefore it grabs our attention first. Hence its effectiveness in traffic lights the world over. Its effect is physical; it stimulates us and raises the pulse rate, giving the impression that time is passing faster than it is. It relates to the masculine principle and can activate the “fight or flight” instinct. Red is strong, and very basic. Pure red is the simplest colour, with no subtlety. It is stimulating and lively, very friendly. At the same time, it can be perceived as demanding and aggressive.

BLUE. Intellectual.
Positive: Intelligence, communication, trust, efficiency, serenity, duty, logic, coolness, reflection, calm.
Negative: Coldness, aloofness, lack of emotion, unfriendliness.

Blue is the colour of the mind and is essentially soothing; it affects us mentally, rather than the physical reaction we have to red. Strong blues will stimulate clear thought and lighter, soft blues will calm the mind and aid concentration. Consequently it is serene and mentally calming. It is the colour of clear communication. Blue objects do not appear to be as close to us as red ones. Time and again in research, blue is the world’s favourite colour. However, it can be perceived as cold, unemotional and unfriendly.

YELLOW. Emotional
Positive: Optimism, confidence, self-esteem, extraversion, emotional strength, friendliness, creativity.
Negative: Irrationality, fear, emotional fragility, depression, anxiety, suicide.

The yellow wavelength is relatively long and essentially stimulating. In this case the stimulus is emotional, therefore yellow is the strongest colour, psychologically. The right yellow will lift our spirits and our self-esteem; it is the colour of confidence and optimism. Too much of it, or the wrong tone in relation to the other tones in a colour scheme, can cause self-esteem to plummet, giving rise to fear and anxiety. Our “yellow streak” can surface.

GREEN. Balance
Positive: Harmony, balance, refreshment, universal love, rest, restoration, reassurance, environmental awareness, equilibrium, peace.
Negative: Boredom, stagnation, blandness, enervation.

Green strikes the eye in such a way as to require no adjustment whatever and is, therefore, restful. Being in the centre of the spectrum, it is the colour of balance – a more important concept than many people realise. When the world about us contains plenty of green, this indicates the presence of water, and little danger of famine, so we are reassured by green, on a primitive level. Negatively, it can indicate stagnation and, incorrectly used, will be perceived as being too bland.

VIOLET. Spiritual
Positive: Spiritual awareness, containment, vision, luxury, authenticity, truth, quality.
Negative: Introversion, decadence, suppression, inferiority.

The shortest wavelength is violet, often described as purple. It takes awareness to a higher level of thought, even into the realms of spiritual values. It is highly introvertive and encourages deep contemplation, or meditation. It has associations with royalty and usually communicates the finest possible quality. Being the last visible wavelength before the ultra-violet ray, it has associations with time and space and the cosmos. Excessive use of purple can bring about too much introspection and the wrong tone of it communicates something cheap and nasty, faster than any other colour.

ORANGE.
Positive: Physical comfort, food, warmth, security, sensuality, passion, abundance, fun.
Negative: Deprivation, frustration, frivolity, immaturity.

Since it is a combination of red and yellow, orange is stimulating and reaction to it is a combination of the physical and the emotional. It focuses our minds on issues of physical comfort – food, warmth, shelter etc. – and sensuality. It is a ‘fun’ colour. Negatively, it might focus on the exact opposite – deprivation. This is particularly likely when warm orange is used with black. Equally, too much orange suggests frivolity and a lack of serious intellectual values.

PINK.
Positive: Physical tranquillity, nurture, warmth, femininity, love, sexuality, survival of the species.
Negative: Inhibition, emotional claustrophobia, emasculation, physical weakness.

Being a tint of red, pink also affects us physically, but it soothes, rather than stimulates. (Interestingly, red is the only colour that has an entirely separate name for its tints. Tints of blue, green, yellow, etc. are simply called light blue, light greenetc.) Pink is a powerful colour, psychologically. It represents the feminine principle, and survival of the species; it is nurturing and physically soothing. Too much pink is physically draining and can be somewhat emasculating.

GREY.
Positive: Psychological neutrality.
Negative: Lack of confidence, dampness, depression, hibernation, lack of energy.

Pure grey is the only colour that has no direct psychological properties. It is, however, quite suppressive. A virtual absence of colour is depressing and when the world turns grey we are instinctively conditioned to draw in and prepare for hibernation. Unless the precise tone is right, grey has a dampening effect on other colours used with it. Heavy use of grey usually indicates a lack of confidence and fear of exposure.

BLACK.
Positive: Sophistication, glamour, security, emotional safety, efficiency, substance.
Negative: Oppression, coldness, menace, heaviness.

Black is all colours, totally absorbed. The psychological implications of that are considerable. It creates protective barriers, as it absorbs all the energy coming towards you, and it enshrouds the personality. Black is essentially an absence of light, since no wavelengths are reflected and it can, therefore be menacing; many people are afraid of the dark. Positively, it communicates absolute clarity, with no fine nuances. It communicates sophistication and uncompromising excellence and it works particularly well with white. Black creates a perception of weight and seriousness.
It is a myth that black clothes are slimming:

Which of these boxes do you think is bigger/heavier?

box

The truth behind the myth is that black is the most recessive colour a matter of not drawing attention to yourself, rather than actually making you look slimmer.

WHITE.
Positive: Hygiene, sterility, clarity, purity, cleanness, simplicity, sophistication, efficiency.
Negative: Sterility, coldness, barriers, unfriendliness, elitism.

Just as black is total absorption, so white is total reflection. In effect, it reflects the full force of the spectrum into our eyes. Thus it also creates barriers, but differently from black, and it is often a strain to look at. It communicates, “Touch me not!” White is purity and, like black, uncompromising; it is clean, hygienic, and sterile. The concept of sterility can also be negative. Visually, white gives a heightened perception of space. The negative effect of white on warm colours is to make them look and feel garish.

BROWN.
Positive: Seriousness, warmth, Nature, earthiness, reliability, support.
Negative: Lack of humour, heaviness, lack of sophistication.

Brown usually consists of red and yellow, with a large percentage of black. Consequently, it has much of the same seriousness as black, but is warmer and softer. It has elements of the red and yellow properties. Brown has associations with the earth and the natural world. It is a solid, reliable colour and most people find it quietly supportive – more positively than the ever-popular black, which is suppressive, rather than supportive.

[:][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir